De kids-ID

Om met de nieuwste generatie eID vlot te kunnen werken, download de laatste versie van de software hier.

kids ID kaart

De kids-ID is het identiteitsbewijs voor Belgische kinderen jonger dan twaalf jaar. Net als de eID heeft de kids-ID het formaat van een bankkaart en bevat ze een microchip. Ze is drie jaar geldig.

De kids-ID vervangt het vroegere papieren ‘bewijs van identiteit’ dat Belgische kinderen nodig hebben om naar het buitenland te reizen. Ze geldt als officiële reisdocument in de meeste Europese landen en voor enkele niet-Europese landen. Via deze link kom je te weten in welke landen de kids-ID aanvaard wordt als geldig reisdocument. Zorg er steeds voor dat de kids-ID geldig is tot en met de datum van terugkeer. Voor sommige landen moet de kids-ID zelfs nog langer geldig zijn. Alle informatie over de kids-ID in het buitenland vind je hier.  Voor landen waar de kids-ID niet erkend wordt, moet je kind een reispaspoort hebben.

Ga je op reis met je kind, dan moet je de kids-ID aanvragen bij het gemeentebestuur. De aanvraagprocedure duurt minstens twee weken, vergeet ze dus niet op tijd aan te vragen. Opgelet! Enkel als ouder kun je een kids-ID aanvragen en je kind moet fysiek aanwezig zijn bij de aanvraag. Een nieuwe kids-ID kost in de meeste gemeenten minstens zes euro. De prijs kan verschillen per gemeente: iedere gemeente heeft namelijk het recht om een extra gemeentetaks te heffen. Sommige gemeenten bieden de kids-ID gratis aan.

Hallo Ouders

De kids-ID is bovendien heel wat meer dan alleen een identiteitsbewijs en reisdocument. Dankzij de dienst Hallo Ouders biedt de kaart kinderen een extra bescherming in noodgevallen. Hallo Ouders maakt het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de ouders (of familie, vrienden, buren...) wanneer het kind in moeilijkheden verkeert.

Wanneer je de toepassing Hallo Ouders activeert, kunnen personen die je kind aantreffen het telefoonnummer 078 150 350 opbellen. De toepassing telefoneert vervolgens automatisch naar nummers die je vooraf opgegeven hebt. Je kunt tot zeven nummers opgeven. Hallo Ouders belt achtereenvolgens naar alle opgegeven telefoonnummers tot er iemand opneemt. Neemt er niemand op, dan wordt de oproep automatisch doorgeschakeld naar het noodnummer van Child Focus, dat 24u/24 beschikbaar is.

Meer informatie over Hallo Ouders vind je op www.halloouders.be.

Andere toepassingen

De microchip en de pincode maken ook heel wat andere toepassingen mogelijk. Zo kunnen kinderen vanaf zes jaar zich met hun kids-ID op het internet identificeren. Daarnaast kan de kaart gebruikt worden:

  • als bibliotheekpas;
  • als bewijs van geldig zwembadabonnement;
  • bij de inschrijving op school;
  • als lidkaart van de sportclub;